Com ja sabeu, el passat juny vaig acabar el CFGS de ceràmica artística a l’Escola Llotja, i per a fer-ho, vaig haver de desenvolupar un projecte final, el Projecte Integrat.

Com que la idea d’aquest projecte és demostrar una mica tot el que s’ha après durant el CFGS -una mica com amb el Projecte de Final de Grau que vaig fer quan vaig estudiar arquitectura- i per tant hi hauria de dedicar força hores, vaig dedicar un temps a buscar un tema que em pogués interessar de seguir estudiant. I aquest va ser la porcellana com a material.

Antecedents

La idea va sorgir durant l’estiu passat, després d’haver llegit l’obra de l’escriptor i ceramista Edmund de Waal, “L’or blanc” en el que l’autor explica la història de la porcellana i com la seva blancor i translucidesa ha obsessionat a personatges de tota mena des del seu descobriment. La veritat és que en llegir-lo em vaig sentir identificada amb aquesta fascinació i em va fer acabar de decidir: faria el Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística sobre la porcellana.

Precisament durant el 1r curs ja l’havia treballat en els dos projectes que vam fer. El primer amb forma de planxes nues i translúcides -incorporant-hi pasta de paper per a fer-les més resistents-, i en el segon per a calcar -pintant-les- unes fulles d’olivera. I és que desde que la vaig descobrir, sempre he tingut ganes d’aprendre més sobre aquest material i les seves possibilitats, per això vaig pensar que el Projecte Integrat era l’ocasió perfecte per a fer-ho.

La idea

El que més em fascina de la porcellana és la seva capacitat de deixar passar la llum a través seu, la seva translucidesa -que cap altra pasta ceràmica té- i la qual li fa innecessària cap decoració més que el mateix material i la llum. Seguint aquesta admiració, vaig començar a pensar peces on aquesta pogués ser protagonista, i en una visita guiada a l’exposició temàtica “Transversalitats en ceràmica contemporània” del Museu del Càntir d’Argentona per part de la ceramista Mia Llauder, vaig descobrir una peça del ceramista suís Arnold Annen que em va enamorar. La pobre museïtzació de la peça a la sala havia fet que en anteriors visites a l’exposició no m’hi hagués fixat, però la Mia em va demanar el telèfon mòbil amb la llanterna encesa i ens va ensenyar quin secret amagava aquell vas que a molts ens havia passat per alt.

Em va encantar poder descobrir la màgia d’aquella peça, l’efecte sorpresa, però si no hagués estat per la Mia segurament mai no l’hauria descobert, ni a ella ni al seu autor. Així que aquest fet em va fer decidir que volia fer un tipus de peça en porcellana, que d’alguna manera conservés aquest efecte sorpresa, però que alhora no passés del tot desapercebuda. Volia partir d’un aspecte exterior aparentment simple per a posteriorment revelar-ne una riquesa quasi màgicament. I vaig pensar que una manera d’incitar aquest joc de llums era incorporant un ble i cera a les peces, convertint-les en espelmes. De manera que a més a més també passaven a tenir un ús més concret, no només decoratiu.

El treball

Portada del Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

La porcellana és un material ceràmic amb unes propietats molt característiques. Les més visibles i apreciades son la seva blancor i translucidesa. Per aconseguir la seva màxima esplendor cal saber com treballar el material, des de la seva obtenció fins a la seva cocció.

Focalitzant-me en aquelles fases en les que intervé directament una ceramista, el treball tenia l’objectiu de definir diferents maneres de treballar la porcellana per aconseguir mantenir i potenciar tant la seva blancor com especialment la seva translucidesa.

En el marc teòric vaig estudiar les característiques tècniques del material, especialment aquelles que es poden treballar en un taller ceràmic, així com un petit repàs històric de l’ús d’aquest material al llarg de la història.

D’aquesta investigació i la posterior experimentació en vaig concloure que les tècniques de modelat que més afavorien la blancor i la translucidesa de la porcellana eren aquelles que permeten el treball amb gruixos fins, com el torn o la planxa. I pel que fa a les tècniques decoratives, aquelles on es treballa directament sobre la pasta sense més elements que ella mateixa, com la incisió o gravat.

Finalment vaig aplicar tota aquesta investigació tant teòrica com pràctica en el disseny d’una col·lecció d’espelmes en porcellana. Tal i com vaig posar a les conclusions del treball, tot i que potser s’hauria pogut portar el material més al límit si s’hagués treballat amb llum elèctrica, penso que la llum viva del foc d’una espelma té més bon paper en el joc de la translucidesa.

Les peces

Quan vaig haver de decidir com serien aquestes espelmes, ho vaig fer en paral·lel a les proves de modelat i decoració que anava fent. Em va costar definir-les perquè trobava que en realitat, podrien tenir qualsevol forma, però finalment vaig decidir fer 5 peces, una com a homenatge a cada gran època de la història de la humanitat, centrant-me en l’ús del foc com a il·luminació artificial de cadascuna d’elles. I aprotant l’ocasió per a utilitzar una tècnica de modelat i de decoració diferents en cada cas. Així doncs, aquestes van ser les 5 peces finals:

Prehistòria

Durant la prehistòria els humans van aconseguir controlar el foc i amb ell van construir els primers candils i posteriorment van crear les primeres espelmes. També gràcies al foc es va descobrir o inventar la ceràmica, que es feia modelant fang, sovint amb la tècnica del pessic i es decorava amb elements vegetals o minerals. És per això que aquesta primera peça de la col·lecció està feta a pessic -sense buscar la translucidesa de la porcellana perquè aquest material encara no es coneixia-, i decorada amb impressions vegetals. Per aquesta peça no es buscava amagar el foc de l’espelma sino mostrar-lo clarament com a origen de tot plegat, una mica com si fos un candil però amb cera. Se li ha incorporat un llit de vidre blau a l’interior per a assenyalar encara més la funció de la ceràmica com a recipient.

Peça Prehistòria. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Prehistòria. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Prehistòria. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

Edat Antiga

Aquesta peça és una esfera feta per colada a través d’un motlle -es va intentar fer per immersió però no va resultar- i vol explicar que durant aquest període va sorgir la geometria, l’astronomia i la cartografia. En aquest cas si que ja es fa servir la porcellana com a material translúcid, amagant-ne la font de llum, però fent-la sortir a través d’un forat principal -des d’on es podrà encendre també l’espelma- representant una lluna plena, i a través també de petits calats i incisions amb forma de constel·lacions per a que arribi al sostre o les parets, representant aquests cels estrellats que tant estudiaven.

Peça Edat Antiga. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Edat Antiga. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Edat Antiga. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

Edat Mitjana

A finals de l’Edat Mitjana arriba un dels invents més importants de la història de la humanitat: la impremta de tipus mòbils de Gutenberg. Aquesta peça busca doncs, explicar aquest fet històric incorporant a una planxa flexible de porcellana “keraflex”, un text rasteritzat com a decoració incisa. Aquesta planxa, descansa sobre un portaespelmes clàssic, fet a torn.

Peça Edat Mitjana. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Edat Mitjana. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Edat Mitjana. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Edat Mitjana. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

Edat Moderna

Amb la invenció dels llums de gas, arriba la il·luminació nocturna a les ciutats. Aquesta quarta peça és l’abstracció d’un fanal -format també per planxes- on la flama queda arrecerada del vent i les inclemències meteorològiques exteriors. Les incrustacions de vidre blau sobre rebaixos en les planxes -així com la part que queda plena de cera i per tant més opaca- busquen assimilar la textura i les formes de la lluna, com a font de llum natural.

Peça Edat Moderna. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria TorrellasPeça Edat Moderna. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas Peça Edat Moderna. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

Edat Contemporània

Finalment per a la peça de l’Edat Contemporània vaig inspirar-me en l’invenció de la bombeta i el gran canvi que això va suposar. Vaig decidir utilitzar les tecnologies més contemporànies actuals per a crear-la: disseny paramètric per ordinador i impressió 3D. El disseny paramètric consisteix en la creació d’una sèrie d’algoritmes matemàtics, que permeten construir i modificar les peces amb certa facilitat, i la impressió 3D -amb porcellana- que es basa en la tècnica constructiva del xurro o marrell que em faltava per introduir. La forma respon com deia a com m’he imaginat que seria una bombeta que es pogués fondre per l’escalfor del foc, obrint un forat i deformant-se per la part superior.

Peça Edat Contemporània. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas Peça Edat Contemporània. Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

I fins aquí 🙂

Presentació en paper del Projecte Integrat del CFGS de ceràmica artística "Temps per a tu" Col·lecció d'espelmes de porcellana, Maria Torrellas

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.