Tornada a l’escola

Les vacances de nadal no van ser tal i com esperava. I la tornada a l’escola -tant com a alumna com a professora- amb el final de quatrimestre del CFGS de ceràmica artística i les obres i mudança, ha estat bastant caòtica. Tot i així m’ha servit per tancar alguns projectes i començar amb aire fresc els nous.

Taller ceràmic: Torn

Aquesta assignatura és la que més mal parada n’ha sortit de tot plegat. Entre que la covid-19 em va deixar sense força física i que les classes a l’IES de Calella acaben a les 14.30 i les classes a Llotja comencen a les 15-15.30, se’m fa complicat seguir amb normalitat el curs, però vaig fent.

Taller ceràmic: Modelat

Després d’haver treballat les quatre tècniques principals de conformat manual:

  • Pessic -> diversos bols de fang vermell
  • Xurro o marrells -> gerro de fang negre
  • Planxa -> gerro de gres i posallapis (que faig servir de test) de PRLF
  • Massís buidat -> reposallibres elefant

I després d’haver dedicat hores del taller a acabar els projectes, vam començar el quatrimestre fent una peça més complexa que combinés dues tècniques, en el meu cas un gerro cantoner fet amb xurro per a les parts esfèriques i planxa per a les cares planes on es recolza el gerro.

Procés de construcció del gerro cantoner amb fang negre amb les tècniques de xurro per a l'esfera i planxa per a les cares planes

La primera versió la vaig fer amb PM però l’últim dia, quan ja estava engalvada i tot la vaig deixar assecar en un lloc massa airejat i es va esquedar, així que vaig decidir repetir-la en PRNF. Quan el tingui ja us ensenyaré el resultat final amb el canvi de material 😛 De moment així estava abans del desastre..

Vista lateral de la primera versió del gerro cantoner fet amb fang negre amb les tècniques de xurro per a l'esfera i planxa per a les cares planes

Vista posterior de la primera versió del gerro cantoner fet amb fang negre amb les tècniques de xurro per a l'esfera i planxa per a les cares planes Vista frontal de la primera versió del gerro cantoner fet amb fang negre amb les tècniques de xurro per a l'esfera i planxa per a les cares planes

Taller ceràmic: Motlles

En tornar de vacances de nadal el professor que havíem tingut fins aleshores ja s’havia jubilat i vam començar el quatrimestre amb un altre professor, que ens va portar en un altre taller (el de pedra) i ens va proposar un altre tipus de treball totalment diferent. Ens va demanar que modeléssim en fang una peça tipus escultura de la qual en fariem un motlle perdut en guix, per a fer-ne una reproducció en guix, a partir de la qual fer-ne el motlle final. Al principi anavem una mica perdudes amb tants canvis, però poc a poc vam anar agafant el ritme.

Maquetes de fang modelat per al taller de motlles

Jo en primer lloc volia fer les mans tornejant de l’esquerra, però finalment m’he decidit per seguir amb la poma mossegada, pensant en Apple i la meva parella.

Dibuix artístic

Aquests dies de finals de quatrimestre han estat els últims que he pogut anar a classe regularment. Entre la feina i el curs CLIL que estic fent per a poder fer les classes en anglès no dono l’abast.

Dibuix fet amb boli bic blau copiant les textures d'una fotografia pròpiaDibuix fet amb boli bic blau copiant les textures d'una fotografia pròpia Dibuix fet amb boli bic blau copiant les textures d'una fotografia pròpia

Materials i tecnologia: Ceràmica

Acabada la pràctica d’engalbes, i seguint analizant les pastes, hem començat amb els esmalts, de moment de baixa. Així doncs, hem construit i cuit diverses plaquetes, aquesta vegada en forma de U, de fang vermell i de pisa blanca i hem començat les primeres proves amb el mètode triaxial:

Plaquetes de pisa blanca i fang vermell cuites i marcades a punt per a esmaltarGots amb proves d'esmalts amb el mètode triaxial

Projectes

Aquests últims dies de quatrimestre han servit per a anar acabant de construir el projecte. Jo vaig tenir la mala sort de que al portar la peça a coure-la se’m va quedar a les mans trencada, i per això vaig intentar repetir-la però no vaig ser-hi a temps per a la exposició.

Maqueta amb cartolina negre i paper vegetal del mòbil Finestra de pau Capsa de PRNF del mòbil Finestra de pau Colom de porcellana de paper del mòbil Finestra de pau

Cos del colom de porcellana de paper del mòbil Finestra de pauAla inferior de porcellana de paper del mòbil Finestra de pau

Mireu el post de l’exposició Ceràmica Natura Aire per a veure el resultat final juntament amb la resta de treballs de les companyes 😛

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.