Després de la tornada caòtica de les vacances de nadal, de la incorporació a l’I.E.S. de Calella i de la mudança a finals de febrer -ens vam instal·lar a la casa d’Argentona que encara hi havia els pintors treballant i hi vam estar convivint un parell de setmanes- les coses van començar a encarrilar-se poc a poc, tot i que vaig haver de baixar força el ritme.

Taller ceràmic: Torn

Ha seguit tant mal parat com estava a l’última entrada. He anat fent quan podia però em sento molt frustrada perquè no aconsegueixo sentir-me còmoda tornejant. No sé si és per la força que noto que he perdut després d’haver passat el covid-19 o perquè no faig les coses del tot bé. Sigui com sigui no me’n acabo de sortir. He parlat amb el professor i hem acordat que aquest estiu faré algun intensiu per tal de millorar el meu nivell. A veure què tal.

Taller ceràmic: Modelat

Tal i com us vaig explicar, el gerro cantoner amb tècnica mixta (xurro i planxa) que vaig fer es va esquerdar en l’assecat i vaig decidir repetir-lo utilitzant una pasta amb xamota, PRNF.

Vaig estar-hi força dies, inclús vaig acabar emportant-me-la a casa per acabar-la -i després vaig haver de demanar-li a la meva mare que m’acompanyés a Barcelona per poder portar-la a coure- però ho vaig aconseguir:

Gerro cantoner en voladiu de PRNF negreGerro cantoner en voladiu de PRNF negre Gerro cantoner en voladiu de PRNF negre

L’últim treball que vam fer, va ser la maqueta d’un mural (i una de les peces a escala real). Jo vaig decidir fer un paisatge marítim nocturn:

Mural d'un paisatge marítim nocturn amb fang negre i esmalt blanc texturat

Si hagués tingut més temps hauria fet algunes proves més d’esmalt però ja s’acabava el curs i havia de centrar-me en acabar el projecte del segon quatrimestre, però bé, no em desagrada 🙂

Per cert us deixo també algunes fotografies de peces que tenia pendents de fotografiar a casa fetes el primer trimestre 🙂

Gerro amb forma d'esferes i semiesferes amb PM fang negre parcialment brunyitParella de reposallibres en forma d'elefant, en fang negre i vermell Parella de reposallibres en forma d'elefant, en fang negre i vermell Parella de reposallibres en forma d'elefant, en fang negre i vermell

Taller ceràmic: Motlles

Hem seguit treballant cadascuna amb el nostre projecte, en el meu cas una poma mossegada d’uns 25×25 cm. En paral·lel, mentre esperava entre colada i colada de guix, vaig decidir aprofitar el gerro cantoner que es va esquerdar per a fer’n-hi un motlle.

El procés de la poma va ser: primer modelar-la amb fang reciclat, per a seguidament fer-ne un motlle perdut de dues peces d’escaiola, estudiant ben bé com fer-les. Utilitzar aquest motlle perdut per a fer una reproducció de la poma en escaiola per a reparar-la i deixar-la perfectament acabada amb aguaplast, i finalment fer el motlle definitiu de la peça. Jo no vaig tenir temps de fer aquest últim pas així que em vaig quedar amb la poma ben acabada en guix.

Li vaig regalar a la meva parella pensant que li faria gràcia tenir una poma “Apple” però no, així que no crec que en faci gaire  cosa de la poma.

Poma mossegada tipus Apple en guix

Materials i tecnologia: Ceràmica

Aquest segon quatrimestre no hem parat de treballar, tot i que d’aquesta assignatura sempre tinc la sensació que ens queden mil coses per veure, hem fet moltes pràctiques i he anat comprovant i entenent moltes coses.

Després de la primera pràctica de bases d’esmalts de baixa temperatura feta amb el mètode triaxial:

Resultats de les proves de base d'esmalts de baixa temperatura sobre pisa blanca i sobre fang vermell

Vam seguir amb la pràctica d’opacificar, matejar i modificar una de les bases, aquesta vegada utilitzant el mètode 50/50 “tots amb tots”.

Proves d'opacificar, matejar i modificar una base d'esmalts de baixa temperatura sobre pisa blanca i sobre fang vermell

Resultats de les proves de base d'esmalts de baixa temperatura sobre pisa blanca i sobre fang vermell

Finalment, com a tercer exercici amb els esmalts de baixa, vaig escollir un dels resultats anteriors i vam fer una prova d’acolormiment, altra vegada amb el mètode 50/50 “tots amb tots”.

Base escollida per a les proves d'acoloriment d'esmalts de baixa temperatura

Proves d'acoloriment d'esmalts de baixa temperatura sobre pisa blanca i sobre fang vermell

Resultats de les proves d'acoloriment d'esmalts de baixa temperatura sobre pisa blanca i sobre fang vermell

Seguidament, vam passar a fer les mateixes proves però ara amb esmalts d’alta temperatura.

Resultats de les proves d'esmalts d'alta temperatura

Resultats de les proves d'esmalts d'alta temperatura

Els últims dies el professor ens va passar algunes receptes més per a seguir fent proves més però la veritat és que no vaig tenir temps de fer-ho, així que ja tinc feina pel curs que vé hehe.

I, en paral·lel a les classes teòriques i a les pràctiques explicades, vam elaborar un treball de recerca sobre les propietats de les principals matèries primeres que hem anat coneixent i utilitzant al llarg del curs. Va ser molt útil de cara a acabar d’entendre el conjunt de les coses amb les quals havíem anat treballant.

Projectes: Joia – κότινος

Després de repetir la peça del primer quatrimestre que se’m va esquerdar abans de coure, aquest segon quatrimestre hem desenvolupat un projecte totalment diferent: una joia. Us deixo a continuació algun fragment de la memòria del projecte:

L’ocasió

Abans de portar mascareta, en el meu dia a dia m’agradava portar arracades i algun penjoll, però és en ocasions especials quan m’agrada posar-me’n de diferents. Així que quan se’ns va demanar fer una joia com a segon projecte del curs, el primer que vaig fer va ser pensar per a quina ocasió podria dissenyar-me una joia. I resulta que el 24 de juliol, es casa una amiga meva de la universitat, perfecte!

Inspiració

Ja que havia decidit fer-me una joia per mi mateixa, vaig començar repassant el calaix on hi tinc les meves joies. Les que més m’agraden, son unes arracades amb forma de colom obra de Die Motte, una jove joiera de Barcelona, i un conjunt amb una branca d’olivera, disseny de Valentina Kalaydian editat per Joidart Barcelona.

Κότινος – Kotinos

A partir d’aquí vaig seguir buscant referències, i investigant sobre la història de la joieria. Volia fer una joia especial, però que alhora fos portable. I vaig pensar que una corona (de flors) era una bona opció. A mi m’agraden molt les flors i la idea de portar-les com a ornament em va semblar molt atractiva.

Buscant quines flors m’agradaria posar-hi, vaig recordar les meves joies preferides: un colom de la pau (simbolitzat sovint amb branca d’olivera al bec) i la col·lecció Portlligat, amb una branca d’olivera. I és que les oliveres són els meus arbres preferits, però resulta que en soc al·lèrgica, i seria del tot inviable portar-ne fulles a sobre sense portar mascareta. Així que vaig pensar que seria una bona opció intentar reproduir-ne les fulles amb algun material ceràmic ara que portem mascareta tota l’estona i que puc treballar-hi a estones sense patir massa. I de seguida vaig pensar amb les corones d’olivera amb les que es premiava als guanyadors dels jocs olímpics antics: les kotinos.

Vaig estar buscant exemples actuals de corones amb olivera i la veritat és que perquè no quedessin tant rústiques, m’agradava quan les combinaven amb alguna altra flor. I una de les meves flors preferides per la seva olor és la lavanda, així que vaig decidir que combinaria les fulles d’olivera fetes amb ceràmica amb flors de lavanda seques naturals, ja que el que m’interessava d’elles era la seva olor.

Formalització

Aquest passat estiu vaig fer un curs d’auxiliar florista al Mercat de la Planta i la Flor de Catalunya de Vilassar de Mar, i tot i que no vam fer específicament cap corona, si que vam fer rams de núvia i vaig pensar que podria aplicar algunes de les tècniques apreses per a conformar la corona.

Branca d'olivera natural

Procés

Imatges finals de la joia – corona

Detall de la corona de fulles d'olivera de porcellana verda esmaltada i lavanda natural Corona de fulles d'olivera de porcellana verda esmaltada i lavanda natural Corona de fulles d'olivera de porcellana verda esmaltada i lavanda natural

I aquí em teniu el dia del casament! 🙂

Jo el dia del casament amb la corona de fulles d'olivera de porcellana verda esmaltada i lavanda natural

Dibuix artístic i dibuix tècnic

Com ja us vaig dir, vaig haver de deixar d’assistir habitualment a les classes, i un dels últims dies de classe, literalment l’última setmana lectiva, em van notificar que efectivament se’m convalidaven totes dues assignatures.

De cara al curs que vé també m’han convalidat: Mitjans informàtics i història. No és massa cosa -i història m’agradaria fer-la igualment- però almenys ho sé des del principi i em podré organitzar millor.

Curs vinent

Així doncs, el curs que vé em tocarà fer:

  • Volum
  • Taller de ceràmica 2c i 2a (encara no sé quina diferència hi ha)
  • Mitjans informàtics
  • Història de la ceràmica (si puc si que la faré)
  • Projectes de ceràmica
  • Projecte integrat

Som-hi!!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.