Dimecres passat vaig assistir a la meva primera activitat com a sòcia de l’Associació de Ceramistes de Catalunya, una visita guiada a l’exposició “Transgressions. Ceràmica contemporània del Museu del Disseny” de la mà de la seva comissària, conservadora de ceràmica del Museu i coordinadora de l’increment de la col·lecció, Isabel Fernández del Moral.

Tot i que ja havia visitat l’exposició anteriorment el passat 15 de juny abans d’anar a la taula rodona organitzada pel mateix museu, on hi van participar alguns dels seus artistes: Matilde Grau (amb qui vaig fer les pràctiques al taller de ceràmica de la Massana del màster de professorat), Roger Coll, Rosa Cortiella i Mia Llauder (la meva mestra d’Argentona), em va venir de gust poder fer una visita comentada de l’exposició de ceràmica contemporània.

Allà m’hi vaig trobat algunes cares conegudes i els comentaris que es van anar fent durant la visita, amb molts dels seus autors i autores presents, va ser interessants.

Transgressions. Ceràmica contemporània del Museu del Disseny

L’exposició s’organitza en dos grans espais, dividits en subzones. Al primer gran espai hi trobem potser les peces més de ceràmica artística, mentre que en un segon espai hi trobem ceràmica més propera al disseny o a l’arquitectura.

A la primera part Transgressions matèriques, s’hi presenten aquelles peces més centrades en l’ús i experimentació amb materials -pastes, òxids o esmalts- i tècniques de cocció o conformat. Hi trobem peces de Barbaformosa, Corrie Bain, Carme Balada, María Oriza, Carles Vives, Martí Royo i Tàrraga, Pep Madrenas, Miguel Vázquez, Rafa Pérez, Eukeni Callejo, Joan Serra, Gregorio Peño Velasco, Albert Montserrat, Madola, Ramon Fort, Xavier Toubes, Julen Ussia i Roger Coll.

A continuació i quasi compartint espai amb el primer, hi trobem Transgressions conceptuals, amb obres tal i com el seu nom indica, més simbòliques. Aquí hi descobrireu peces de Sophie Aguilera Lester, Rosa Cortiella, Ruth Cepedano, Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal, Xavier Masero, Ángel Garraza, Raúl Lobo Baroja, Estela Miguel Bautista, Ana Rosenzweig, Núria Torres, Ramon Fort, Xavier Toubes o Xavier Vilató i Joan Gardy Artigas.

Seguidament i una mica més arraserades, trobem les peces de porcellana dins de Subtilesa i trasngressió, amb les que segurament em sento més identificada. Amb força peces de Maria Bofill Fransí, però també de Barbaformosa, Marc Vidal, Mia Llauder, Maria Pallejà, Cristina Márquez i Matilde Grau.

Com deia, separades de les peces vistes fins ara, trobem l’apartat de Disseny de producte artesanal, amb peces d’Olivier Grau Ventura, Ojea Studio, Eulàlia Naveira Torres, Rosa Cortiella, Carlos Iñesta, Taller Bugambilia, Bussoga Ceràmica, Yukiko Kitahara, Núria Pié, Katsue Kusumi, Martín Azúa amb producció de Marc Vidal o Jordi Aguadé.

I finalment un apartat dedicat a la Ceràmica i arquitectura de Ceràmica Cumella amb peces d’alguns dels seus projectes arquitectònics internacionals més emblemàtics.

Entrada a l'exposició "Transgressions. Ceràmica contemporània del Museu del Disseny" en color blanc i embrutat defang

A part de la selecció de peces, em va agradar força la gràfica de l’exposició, on els panells estan embrutats amb fang vermell. Tot i així, vaig trobar a faltar una mica més d’explicació per a segons quines peces, sobretot les més conceptuals.

En sortir em vaig comprar el catàleg (12€) amb l’esperança de poder aprofundir una mica més en l’explicació de les peces però no hi he trobat res més que el que hi ha a les carteles de sala.

Us deixo algunes imatges però us recomano que hi aneu a visitar-la. Teniu fins el 28 d’agost! 🙂

Peces de Mia Llauder a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Mia Llauder

Peces de Joan Serra a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Joan Serra

Peça de Roger Coll a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Roger Coll

Peça de Corrie Bain a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Corrie Bain

Peça de María Oriza a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

María Oriza

Peça de Xavier Toubes a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Xavier Toubes

Peça de Ramon Fort a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Ramon Fort

Peça de Rosa Cortiella a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Rosa Cortiella

Peça de Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal

Peça de Ramon Fort a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Ramon Fort

Peça de Barbaformosa a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Barbaformosa

Peces de Matilde Grau a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Matilde Grau

Peça de Cristina Márquez a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Cristina Márquez

Peça de Martín Azúa i Marc Vidal a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Martín Azúa (Marc Vidal)

Peces de Yukiko Kitahara a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Yukiko Kitahara

Proves d'esmalts per a la coberta del Mercat de Santa Caterina de l'estudi d'arquitectura EMBT de Ceràmica Cumella a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Ceràmica Cumella

Peça de la botiga Camper de Kengo Kuma i Ceràmica Cumella a l'exposició de ceràmica contemporània Transgressions del Museu del Disseny de Barcelona

Ceràmica Cumella

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.