Aquest any que em trobo de ple estudiant el cfgs de ceràmica artística tenia moltes ganes de viure l’experiència Argillà – Fira internacional de ceràmica 2021 al complet, i gairebé ho he aconseguit 🙂 A continuació us deixo una crònica del que va ser per mi la Fira internacional de ceràmica Argillà 2021 a Argentona, el meu poble 😛

Dia 1. Divendres 2 de juliol

Vaig voler començar assistint a la innauguració de les dues exposicions protagonistes d’aquesta edició:

Ararat de Marc Iturri a la Casa Gòtica a les 18h

NatuRareza d’Alberto Bustos al Museu del Càntir a les 18.30h

Però em vaig haver de conformar amb llegir-me la presentació a la pàgina web de l’Argillà perquè no vaig poder entrar a cap de les dues. Per la propera estaria bé que almenys es poguéssin sentir els parlaments desde fora.

Així que mentre esperava que es buidéssin les sales em vaig quedar mirant la demostració de terrissa que en Didi Colomer feia al torn i els tallers de ceràmica per a infants.

Didi Colomer fent una demostració de terrissa tradicional al torn

Taller infantil de ceràmica al torn dins l'Argillà 2021

Quan es va haver buidat la Casa Gòtica, vaig anar a fer una primera ullada a la exposició de’n Marc Iturri i després a la de l’Alberto Bustos. Us en deixo algunes imatges per aquells que no pugueu venir, però com sempre es diu, no té res a veure -mai més ben dit- veure les peces en viu que en fotografia. Recordeu que la d’Ararat està programada fins el 27.07.21 i que la de NatuRareza fins el 12.09.21.

Ararat – Marc Iturri

NatuRareza – Alberto Bustos

 

La veritat és que totes dues son molt diferents però cadascuna té el seu què. La del Marc les que em coneixeu podreu deduir que me’n va encantar la seva materialitat, el contrast de colors foscos -brillants i mat- amb detalls blancs,… I la de l’Alberto em va fascinar la fragilitat i la precisió de les peces, sobretot de les més clares.

Fira internacional de ceràmica

En acabar, vaig anar a fer la primera volta de reconeixement a la fira i ja vaig fitxar algunes peces 😛 Tot i que es notava que hi havia menys expositors -i visitants- l’espai recollit es feia agradable de visitar, i es veia als expositors també més còmodes i tranquils. Com cada any hi havia propostes de diversos estils, desde terrissa tradicional, a ceràmica més artística, i tant peces més utilitàries, com decoratives o joies. La veritat és que en general la selecció d’expositors em va agradar, cada vegada més enfocada a una ceràmica més de disseny contemporani, però sense deixar de banda a terrissaires més tradicionals.

El càntir de l’any

Tinc pendent de fer una entrada parlant sobre el càntir d’aquest any, quan la tingui us l’enllaço aquí.

Dia 2. Dissabte 3 de juliol

Cineràmica 2021 – 16a Mostra de cinema sobre ceràmica

Era la primera vegada que assistia al Cineràmica al Centre Parroquial i no sabia massa en què consistia. Tot i que només hi vaig poder anar un dels dos dies, aquest primer va consistir en una serie de curts sobre l’obra d’Alberto Bustos a la primera part, i la projecció d’una peça audiovisual de Marc Iturri, realitzada en col·laboració del músic Pol Aumedes durant el confinament per la covid-19 i posterior col·loqui a la segona. Em va semblar interessant tot i que erem poquets, i em va saber greu no poder assistir a la segona sessió, dedicada en aquest cas a sis ceramistes traspassats recentment: Elena Colmeiro, Maria Bofill, Jordi Aguadé, Isabel Barba Formosa, Ramon Gausset i Neus Segrià.

Taller de rakú

En acabar, vaig tornar a fer una volta per la Fira, i a les 19h vam anar a la Plaça de l’Església a veure com feien el taller de rakú, consistent en esmaltar una peça ja bescuitada (bol/gerro) i coure-la posteriorment amb la tècnica oriental del rakú. Desde que vaig fer la meva peça quan era petita em va fascinar veure sortir les peces incandescents del forn, i sempre que puc hi torno per veure-ho. Aquest any, vaig tornar a esmaltar una peça i em vaig quedar a les dues cuites que van fer, fins passades les deu de la nit!

Com que vaig fer força fotos de tot el procés, us n’he fet una entrada a part explicant-ne ben bé el pas a pas. Però us recomano que si mai ho heu vist, si en teniu l’ocasió l’any vinent vingueu!

Dia 3. Diumenge 4 de juliol

Visita guiada a l’exposició temàtica Transversalitats en ceràmica contemporània

Diumenge tenia compromisos familiars vaig poder fer menys coses però em vaig escapar un moment per anar a fer la visita guiada de l’exposició temàtica Transversalitats en ceràmica contemporània al Museu del Càntir amb la Mia Llauder. Jo ja havia visitat l’exposició sola però em feia gràcia fer-la guiada perquè sempre s’aprenen coses noves, i així va ser: vaig descobrir un parell de peces que m’havien passat totalment desapercebudes, i vaig poder preguntar sobre la tècnica d’algunes d’elles. Si us agradaria conèixer més sobre ceràmica contemporània us la recomano. Crec que la exposició estarà fins a finals d’any, i que a partir d’aleshores hi haurà una segona part.

Trepitjada de fang

Les peces que s’han fet durant les demostracions de terrissa al torn es guarden i es trepitgen l’últim dia com a despedida de l’Argillà – Fira internacional de ceràmica. A mi de petita no m’agradava gens embrutar-me i per això no vaig anar-hi mai però ara de gran m’agrada veure com els qui s’hi atreveixen s’ho passen d’allò més bé. I seguint la tradició, em vaig anar a despedir de l’Argillà allà.

Fins l’any que vé!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.