Primer mes com a estudiant del Grau d’arts (belles arts) de la Universitat Oberta de Catalunya. Després d’haver-me passat l’estiu buscant sense èxit un local on fer ceràmica a Argentona i patint per si em tocaria o no alguna vacant -plaça per tot el curs- en algun institut, en veure que arribava setembre, començaven les classes, i no em nomenaven, vaig decidir tirar-me de nou a la piscina i apuntar-me a estudiar belles arts a la uoc.

Torno a estudiar

Quan era més jove no m’havia plantejat mai estudiar una carrera com belles arts. Per mi la univeristat era un lloc on aprendre una professió, i belles arts no em semblava una opció a considerar. Però els anys he vist que la idea que tenia de la formació superior no és del tot certa. Vaig estudiar arquitectura donant per fet que en acabar seria arquitecta, però no ha estat així.  I de la mateixa manera que fa uns anys vaig començar a fer cursos de coses que realment m’agradaven, com el CFGS de ceràmica artística o el curs d’auxiliar florista, ara he decidit estudiar belles arts.

Ho he fet en primer lloc perquè em venia de gust, però també perquè amb això dels processos d’estabilització de plantilles de treballadors públics, vaig veure que amb la nota que tenia de la carrera -menys d’un 6- no em sumava ni un punt de formació com a primera carrera. I que si feia belles arts i treia bona nota, també hi sortiria guanyant, tot i que no sé encara si faré oposicions en algun moment o si m’acabaré dedicant a la ceràmica o vés a saber a què haha.

Primer semestre

Aquest primer semestre m’he matriculat de tres assignatures, 30 crèdits:

  • Seminari d’història de l’art (6 crèdits)
  • Taller de dibuix i expressió gràfica (12 crèdits)
  • Taller d’escriptura i comunicació (12 crèdits)

La veritat és que tant l’acollida prèvia -fins i tot et donen accés al campus (no a les assignatures) abans de matricular-te i des del primer moment pots comunicar-te amb el tutor/tutora assignat- com la de cadascuna de les assignatures ha estat fantàstica. El funcionament del campus és força diferent al de la UNIR, on cada setmana hi havia una o dues hores de classe en directe que marcaven molt el ritme i la matèria i on el treball pràctic era força menor. A les assignatures que estic cursant actualment a la UOC el treball pràctic tenen pràcticament tot el pes, i la gestió d’aquest i del contingut teòric previ és totalment autònoma, sempre seguint les diferents dates d’entrega de pràctiques.

Hi ha diferents formes d’entregar aquestes pràctiques, una d’elles és una mena de blog, el FOLIO, on compartir amb els companys o amb tot internet el que anem fent.

Seminari d’història de l’art

És curiós però l’assignatura de menor pes, Seminari d’història de l’art, m’interessa tant que gairebé és a la que hi dedico més temps i esforç, bàsicament a llegir i reflexionar. No és el que m’havia imaginat, més que una assignatura teòrica és de reflexió, i per això m’agrada.

Taller de dibuix i expressió gràfica

Em recorda bastant a l’assignatura de dibuix de primer d’arquitectura, però la part teòrica de les tècniques l’aprenem consultant recursos com l’art-toolkit entre d’altres, i la part més conceptual mitjançant lectures d’autors com John Berger, es clar.

Dibuix fet a llapis d'una ampolla de netejavidres

Si us vé de gust xafardejar el que vaig fent d’aquesta assigantura, ho podeu fer al meu FOLIO, ja que ens ho fan compartir allà.

Taller d’escriptura i comunicació

Tot i que pel nom em motivava bastant, al final crec que de les tres assignatures és la que menys interessant estic trobant. Penso que les lectures i les reflexions del seminari d’història de l’art m’agraden més. Però també ens expliquen com escriure bé més enllà de l’art i això sempre va bé de recordar!

La fotografia de portada

Estudiar m’inspira, com més estudio i aprenc més ganes de llegir i de fer coses tinc. Estar parada no em senta bé, durant l’estiu que tenia temps per fer qualsevol cosa no vaig fer quasi res. I en canvi aquest cap de setmana que tinc força feina, he recuperat les flors seques de quan vaig fer la peça per a la exposició del 8m a llotja i he fet aquesta peça per decorar el meu espai d’estudi i treball 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.