CFGS de Ceràmica artística a l'Escola Llotja 2020-2022

Aquest segon curs m’ha passat volant. Tant que no he trobat el moment d’escriure cap entrada per aquí ni de penjar fotos de les peces que he anat fent a l’instagram de @tangible_stories.

Com sabeu, a part d’estudiar el CFGS, treballo com a professora substituta al Maresme/Vallès Oriental, i la major part del curs, vaig tenir l’horari que us adjunto a continuació. Vaig estar en un centre de Mataró on vaig estar molt bé però on vaig tenir molta feina ja que a més de ser tutora de 2n de batxillerat que no ho havia estat mai abans, em va tocar fer Cultura Audiovisual a 1r i 2n  de batxillerat, que tampoc l’havia fet mai, i una optativa a 4rt d’ESO.

Com veieu, al migdia amb prou feines tenia temps d’anar de Mataró a Barcelona i de dinar alguna cosa ràpida. I de fet a mig curs vaig decidir llogar un aparcament perquè ja no podia fer allò de deixar el cotxe a la maquinista i anar en patinet fins l’escola perquè anava massa justa.

Per sort, de la petició del curs passat (la que em va arribar l’últim dia de classes), tenia convalidades des del primer dia les assignatures d’història de la ceràmica i mitjans informàtics. M’hauria agradat, i de fet ho vaig tornar a demanar, convalidar-me també volum, ja que de fet podria ser-ne professora, però la persona que em va revisar el cas em va respondre que no havia trobat cap assignatura a la carrera d’arquitectura que es digués volum. En fi.

Aquest segon curs, a part de les assignatures com a tal, ens tocava fer el Projecte Integrat, el projecte final del CFGS. Per sort durant l’estiu vaig tenir la idea del que volia fer i vaig poder començar a desenvolupar-la des del primer dia, però realment he anat apretadíssima amb tot plegat. De fet no sé encara com me’n he sortit tant bé.

Us faig un repàs del que ha estat aquest segon curs:

Formació i Orientació Laboral

Aquesta assignatura és comuna a tots els cicles formatius de grau superior. Durant el primer quadrimestre vam estar estudiant els contractes, com calcular el sou net,… I vam fer un primer exàmen en acabar el quatrimestre. Durant el segon quatrimestre vam veure més dret laboral i una mica de drets d’imatge, copyright,… Amb una segona prova al final del trimestre.

Personalment, la majoria dels dilluns no hi vaig poder anar perquè quasi cada setmana tenia reunions de l’institut fins les 17.30h i per això no vaig tenir tant bona nota com les companyes que si que hi anaven, però vaig poder seguir el curs bastant bé de totes maneres.

Taller de tècniques decoratives

En aquesta UF, tal i com indica el seu nom, hem aplicat diferents tècniques decoratives:

 1. Colorejat de pastes amb òxids i colorants
 2. Barreja de pasta i materials combustibles i incombustibles
 3. Diferents tractaments sobre el fang
 4. Engalbes
 5. Esmalts

La veritat és que la majoria de les tècniques ja les haviem aplicat anteriorment en les nostres peces, però bé, a mi em va servir per tenir una mica un banc de tècniques decoratives més o menys ordenades i per a provar coses en porcellana de cara al projecte integrat.

Al final de cada bloc entregavem un dossier explicant les diferents tècniques aplicades, com deia primer sobre rajola i després sobre alguna peça, que aquest any amb el temps que tenia han estat el més senzilles possible.

Gerro amb engalves i esmalt

Gerro amb engalves i esmalt

Gerro pot neteja

Projectes 2

Aquest any hem desenvolupat un únic projecte durant tot el curs: fer un guardó per al Premi Nacional d’Artesania. La veritat és que és un projecte que inicialment em va fer il·lusió. Era la primera vegada que teniem un client i un encàrrec real, i a més molt interessants.

Durant el primer quadrimestre vam estar fent les primeres propostes i en tornar de vacances vam fer una presentació intermitja per a presentar les propostes en procés i resoldre dubtes. Jo la veritat és que em vaig quedar pràcticament amb la primera idea que vaig tenir. Entre que només eren 2h a la setmana i que el meu cervell no donava per més, vaig preferir centrar els meus esforços en el projecte integrat.

Des del principi vaig tenir molt clar el concepte: una peça per a les mans d’aquests artesans, agradable de sostenir com a recompensa a tota una vida de feina -com el Premi- i l’acabat: una pintura termocròmica de color negre que en escalfar-se (amb la mateixa escalfor de les mans) deixa veure el fang vermell de sota. Però no la forma, que em va costar més de trobar i finalment va acabar essent la punta d’un dit, la part de la mà que més utilitzem.

Projecte Integrat

3 hores setmanals destinades a l’elaboració del projecte final del CFGS ja que aquest ja és l’últim any, totalment insuficients. Segurament hauria estat millor deixar-lo per al curs que vé però no em podia permetre un altre curs amunt i avall d’aquesta manera, amb el preu de la gasolina pujant cada dia més, així que vaig arremangar-me i m’hi vaig llançar de cap.

L’estiu passat vaig conèixer l’obra d’Edmund de Waal on explica la història de la porcellana, i en una visita guiada al Museu del càntir amb la Mia Llauder durant l’Argillà hi vaig descobrir una peça d’Arnold Annen que em va fascinar. Penso que aquests dos motius, juntament amb la constant meva de voler fer peces que aportin quelcom especial als nostres espais quotidians, vaig decidir que em venia molt de gust poder aprofundir i treballar amb porcella, centrant-me en la seva transllucidesa fent una col·lecció d’espelmes o portaespelmes.

Vaig decidir de fer-ne 5, una representant cada època de la història, i cadascun amb una tècnica de modelat diferent: pessic, motlle, torn, planxa i xurro (impressió 3D) i una tècnica de decoració diferent també.

Properament us en faré una entrada parlant dels resultats finals, però si em demanéssiu consell, us diria que mireu de buscar un tema que realment us vingui de gust per a experimentar, que no deixeu de treballar, que aprofiteu cada moment i fins i tot cada assignatura per a mirar d’enriquir el vostre projecte. Jo ho vaig fer així i vaig tenir uns bons resultats pel poc temps del que disposàvem.

Volum

Tot i que aquesta assignatura ara ja es fa a 1r curs, com és lògic, a nosaltres encara ens va tocar fer-la a 2n. Dic que és lògic que estigui a 1r perquè ja portem un any treballant el fang amb volum (i jo a més a la carrera i per això en vaig demanar la convalidació), però bé.

Pràcticament tots els exercicis els vam fer amb fang. El primer quadrimestre vam estar treballant amb peces seguint un recorregut al llarg de la història de l’art. I el segon quadrimestre ens vam centrar més en la figura humana, modelant amb model -vaig patir!- entre altres.

Volum 3D

Sembla a ser que Llotja està perfilant el CFGS de ceràmica artística cap a la indústria i per això s’han introduit un parell d’assignatures enfocades en aquest sentit. En aquesta d’1h i 1/2 setmanal, bàsicament vam aprendre a fer servir el programa de modelat digital en 3D Rhinoceros a partir de l’elaboració d’exercicis força curts que ens permetien anar-nos familiaritzant amb el programa i les seves eines i possibilitats. Per a després poder aplicar-ne algunes en el Taller ceràmic 3D.

Taller de tècniques gràfiques de reproducció d’imatges

En aquest taller vam veure coses molt interessants, que no coneixia. Tot i que durant el curs no vaig tenir massa temps de pensar en possibles aplicacions vaig anar fent i absorvint coneixements per quan arribi el moment, els pugui aplicar.

Al final de curs vam entregar un diari de taller amb fotografies i explicacions de tots els processos seguits:

 1. Transfer sobre planxa de porcellana (o gres) tarlatana
 2. Linogravat
 3. Serigrafia. Fotolit
 4. Calques
 5. Pronto plate

Plats amb calques ceràmiques

Taller ceràmic 3D

Com deia, mentre a l’assignatura de Volum 3D apreníem a modelar amb el Rhinoceros, aquí aplicàvem aquests coneixements per a tallar algunes peces amb la màquina de tall làser del fablab, o per imprimir en 3D, tant en PLA com en ceràmica.

A final de cada trimestre vam entregar també un diari de taller recollint el procés i resultat de tots els exercicis realitzats:

 1. Elaboració d’una eina
 2. Rajola amb planxes tallades a làser
 3. Tampons
 4. Peces per a l’extrusionadora
 5. Impressió en ceràmica
 6. Segell rasteritzat
 7. Disseny d’un motlle de guix
 8. Rasteritzat d’esmalt ceràmic
 9. Peça per a tornejar

He marcat dos exercicis en negreta perquè fer-los em va donar la idea d’utilitzar-los, donant-los-hi una volta, en el meu projecte integrat 🙂

I ara què?

Doncs això és el que em pregunto jo… Desde que el dia 20 de maig vam acabar les classes i el 30 vaig presentar el projecte, tinc un buit que no sé com anirà el curs que vé. Em fa molta pena no poder tornar al taller de l’escola Llotja i no seguir treballant amb les meves companyes, i professors, han estat dos cursos molt especials <3. Penseu que vam començar que teniem toc de queda i amb tot l’oci tancat, durant tot aquest temps només hem pogut fer una sortida. I de fet no ens vam poder treure les mascaretes fins un mes abans d’acabar aquest segon curs!!!

CFGS de Ceràmica artística a l'Escola Llotja 2020-2022

De moment aquest estiu ja tenim previst veure’ns per a una exposició a l’Associació de Ceramistes de Catalunya amb algunes de les peces mòbils que vam fer el curs passat i d’altres fetes aquest curs per les alumnes de primer. També tenim pendent anar juntes a veure l’exposició de ceràmica contemporània Transgressions al Museu del Disseny, i segur que ens veiem també durant l’Argillà 🙂

De cara al curs vinent, de moment he descartat estudiar res més, penso que el que més de gust em vé es muntar el meu propi taller a Argentona. Però la veritat és que porto uns mesos buscant local i no hi ha gaire cosa… També em plantejo obrir la meva casa-taller i fer tallers puntuals de ceràmica per estar acompanyada 😛 En podeu seguir l’actualitat a l’instagram de: @casa.tallerdeceràmica_tangible

Sigui el que sigui segur que serà al voltant de la ceràmica perquè després d’haver recuperat primer al taller d’argentona i després aprofundit a la llotja amb el cfgs, cada dia tinc més ganes de seguir aprenent.

M’hi acompanyes? 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.