Detall de l'obra Venus de Boticelli

Fa unes dies vaig començar una serie sobre Per què serveix l’art? en el meu blog intangible, com a professora de dibuix i arts plàstiques, desencadenada en part pel seminari que estic cursant a la UNIR de Descubre “Por Qué” y “Cómo” el Arte está Presente en tu Vida i en part pel meu TFM sobre Cómo puede la educación visual y plástica ayudar (a prevenir el abandono escolar temprano).

En l’última entrada vaig compartir algunes notes que vaig prendre veient el documental de la BBC on el filòsof anglès Sir Roger Scruton (1944-2020) explica com s’han deteriorat els cànons i els usos de la bellesa en el món actual. La veritat és que com podreu deduir, la bellesa és un tema molt important per mi, tant a nivell intangible com tangible, i sempre que trobo lectures o documentals interessants m’agrada compartir-los.

Per què la bellesa és important

Si en algun moment entre 1750 i 1930 se li hagués demanat a algun il·lustrat que describís la finalitat de la poesia, l’art o la música, haurien respost la bellesa. I si haguéssim preguntat per la finalitat de la mateixa, hauríem de comprendre que la bellesa és un valor, tant important com la veritat o la bondat.

Està clar que avui en dia les coses són molt diferents, vegem què més es diu sobre la bellesa abans de la irrupció de l’art contemporani.

L’obra d’art bella porta consol a la pena i afirmació a l’alegria, demostra que la vida humana val la pena.

Potser les persones han perdud la fe en la bellesa perquè van perdre la fe en els seus ideals, estan temptats de pensar que tot el que hi ha al món son les ganes. No hi ha més valors que els de l’utilitarisme: quelcom té valor si té un ús, i Quin és l’ús de la bellesa?

Tot art és absolutament inútil escrivia Oscar Wilde, per qui la bellesa era un valor més alt que la pròpia utilitat. La gent necessita coses inútils fins i tot més que les coses útils, només cal que pensin Quin és l’ús de l’amor, de l’amistat, de l’adoració? Cap, i el mateix s’aplica a la bellesa.

Parlant de l’arquitectura moderna (no comparteixo tot el que diu):

Posa-li l’útil al davant i es perd; posa-li la bellesa i serà útil per sempre. Resulta que res més útil que l’inútil. Veiem això en l’arquitectura tradicional, amb els seus detalls decoratius. Els ornaments ens alliberen de la tirania de l’útil i satisfan la nostra necessitat d’harmonia, d’una manera estranya ens fan sentir a casa. Ens recorden que som més que necessitats pràctiques, no només estem governats per les necessits animals com menjar o dormir, sino que també tenim necessitats espirituals i morals; però si aquestes necessitats no es compleixen, nosaltres tampoc estarem satisfets.

Aquesta capacitat de la bellesa de redimir el nostre patiment és una de les raons per les quals podem pensar la bellesa com a substitut per a la religió. Per què donar prioritat a la religió? Per què no dir que la religió és un substitut de la bellesa? Millor encara, per què descirure a les dues com a rivals? El sagrat i la bellesa estan de costat, dues portes que s’obren davant d’un espai comú i en aquest espai trobem la nostra llar.

Por qué la belleza es importante de Delaney a Vimeo.

Avís: el vídeo perd el so a partir del minut 53:13, just quan es tracta l’art de la música, però segueixen els subtítols.

Espero que us hagi agradat el documental, crec que els hi posaria als meus alumnes en una de les primeres classes. Què us sembla?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.