Portada del llibre Arteterapia. Conocimiento interior a través de la expresión artística de Marián López Fernández Cao y Noemí Martínez Díez

Sempre m’ha cridat l’atenció l’artterapia, i quan al màster de professorat en vam parlar, vaig començar a llegir sobre el tema. Fins i tot vaig em plantejar formar’m-hi. Però com ja sabeu, ja tinc els horaris prou apretats així que almenys de moment ho he deixat de banda. Però quan vaig anar a la biblioteca fa uns dies i vaig veure aquest llibre, me’l vaig endur a casa.

Arteterapia. Conocimento interior a través de la expresión artística

Marián López Fernández Cao i Noemí Martínez Díez

La veritat és que és un llibre força complet. La primera part és més teòrica i comença parlant sobre el procés creador, el joc i la creativitat com a elements claus de l’artterapia. Seguidament explica els orígens i la història de l’artterapia, la formació de l’artterapeuta i els àmbits que aquesta inclou.

La segona part està més centrada en la pràctica. En primer lloc parla del dibuix com a element bàsic de coneixement. M’ha semblat interessant ja que crec que massa sovint s’associa artterapia amb el teatre i poques vegades amb altres expressions més plàstiques. De fet, també es parla de moltes altres tècniques com ara el fang, el collage o la pintura, així com de molts tipus d’activitats tant individuals com grupals. Fins i tot aporta una llista de temes que es poden tractar.

Si us interessa el tema, us agradarà, especialment la segona part 🙂

El valor del dibuix i les arts plàstiques

La veritat és que el llibre m’ha agradat bàsicament com a professora de dibuix i arts plàstiques. M’ha aportat idees d’exercicis i m’ha recordat els valors que té el dibuix i les arts plàstiques, especialment a nivell personal.

L’art com a teràpia

Fa molts anys que es considera l’art com una teràpia, tot i que no sempre està conduïda per un (art)terapeuta. Penso que som moltes les persones que ens sentim bé creant i no només pel fet físic, sino perquè ens aporta quelcom més.

La ceràmica

Per mi la millor manera de crear és a través de la ceràmica. L’arquitectura, la possibilitat de crear espais, també em fascina, però reconec que les dificultats que comporta m’acaben desmotivant. La ceràmica em permet seguir treballant amb l’espai -a diferència de la pintura o el dibuix que treballen bàsicament amb el pla- la llum i les ombres, la tactilitat,… El llibre en reconeix aquestes possibilitats i les aplica a l’artterapia. Però com molts m’heu dit diverses vegades, treballar amb el fang és una teràpia en sí mateixa. Pastar-lo, modelar-lo, decorar-lo, deixar-li temps perquè s’assequi lentament, coure’l i que es converteixi en ceràmica, esmaltar-la,…

Aquesta setmana a Rac 1 parlaven dels seus beneficis i de perquè sembla que està més de moda que mai:

VUIT BENEFICIS DE FER CERÀMICA

Està considerada una activitat terapèutica des de fa milers d’anys i se li atribueixen aquest conjunt fantàstic de beneficis.

1. És relaxant perquè la ment i el cos s’uneixen en una única sinergia: dedicar-se a crear alguna cosa.

2. És una activitat creativa perquè permet expressar-se a través de mil i una formes, no hi ha límits creatius.

3. Incrementa la confiança en la possibilitat de fer alguna cosa amb les pròpies mans.

4. Millora la concentració perquè les preocupacions queden a banda i tots els sentits es dediquen a treballar, imaginar i crear.

5. I si estem concentrats baixa el nivell d’estrès perquè allò que ens amoïna desapareix almenys durant un temps.

6. Afavoreix l’exploració i l’experimentació, ja que la ceràmica ajuda a connectar amb un mateix i a jugar amb elements de la natura.

7. Exercita les mans, i també els canells i els braços gràcies als moviments suaus però constants de les articulacions d’aquesta part del cos.

8. Socialitza, especialment si es practica en un indret on hi ha més persones fent la mateixa activitat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.