Parlem sobre les Persones Altament Sensibles (o Sensitives)

Crec que la primera vegada que vaig sentir a parlar del terme Persona Altament Sensible (PAS) va ser a través de l’aquest post a l’instagram de l’Alejandra Remón, i suposo que em devia cridar l’atenció perquè descrivia bastant la meva manera de viure el món.

Buscant a google, el primer que trobem és la pàgina del “Instituto Pasespana – Profesionales de la Alta Sensibilidad on, a part d’un test d'”autodiagnòstic”, s’hi explica que entre un 15 i un 30% dels humans perceben i processen la informació sensorial d’una forma diferent. Per exemple, poden percebre més informació sensorial o adonar-se’n de detalls subtils, o presentar més profunditat i elaboració de pensament. També solen adquirir més habilitats relacionades amb la creativitat i l’art, tenir una major capacitat empàtica o una major consciència global. També explica que el nom d’aquest tret prové de la traducció de les investigacions dls psicòlegs especialitzats Arthur i Elaine Aron iniciades als anys 90, que continuen avui en dia. De fet, el segon contacte que vaig tenir amb el terme, va ser a través d’un llibre que tractava el tema “El don de la sensibilidad”, de la mateixa Elaine Aron.

El llibre

La primera vegada que el vaig començar, en plena pandèmia i tancats a casa, no em va acabar d’enganxar. Però fa uns dies li vaig donar una segona oportunitat, i llapis en mà vaig anar marcant allò amb que em sentia més identificada, i em va resultar força últil per a reafirmar algunes coses que al llarg de la vida he anat identificant en la meva manera de ser. I és que el que tenen en comú les Persones Altament Sensibles és un sistema nerviós especialment sensible, un tret de la personalitat que tal i com diu l’autora és neutre. En el sentit de que a vegades pot resultar positiu i altres, negatiu. I penso que aquest llibre ens servirà si busquem la manera de reestructurar la nostra vida tenint en compte la nostra sensibilitat. En el meu cas penso que ja porto la feina bastant avançada i potser per això la primera vegada no hi vaig trobar massa interès, però amb la segona lectura he anat prenent nota de coses noves.

Llibre El don de la sensibilidad de Elaine N. Aron

El llibre comença amb una explicació general del terme i del que ofereix la seva lectura, dirigida tant a PAS com a amics o familiars de les mateixes. També inclou una presentació de l’autora i de les investigacions que recolzen el text, i un breu test d’autodiagnòstic.

1. La realitat de ser altament sensible: la sensació (equivocada) de ser imperfecte

En el primer capítol, s’hi presenta la realitat de ser una PAS i les sensacions que solen acompanyar-les, ja que el fet de percebre nivells d’estimulació que passen inadvertits a la majoria de les persones (amb un significat diferent per a cadascú), té les seves avantatges i els seus inconvenients. S’hi exemplifiquen també diverses situacions i trets concrets per a ajudar-nos a entendre el que acostumen a viure les PAS, i s’apunta a l’herència i l’entorn com a origen del tret distintiu. També es parla de com la cultura al llarg de la història s’ha relacionat amb les PAS, i s’acaba el capítol -com tots- amb alguns exercicis, en aquest cas per a reestructurar les reaccions davant del canvi.

2. Escarbant en el més profund: comprendre el seu tret pel que és

El segon capítol ens proposa endinsar-nos a, una vegada identificat, comprendre el nostre tret, també a través de l’exemple i comparació de les vivències d’uns bessons -un PAS i una no- que l’autora va conèixer de prop desde bebès.

Fotografia posa flors i cestita Miguel Milá

3. La salut general i l’estil de vida per a les PAS: com estimar al seu jo bebè/cos i com aprendre d’ell

Al tercer capítol es parla sobre la salut i l’estil de vida de les PAS, i de la importància d’escoltar, cuidar i aprendre del propi cos. Comparant-ho amb el fet de cuidar un bebè i les dificultats comunicatives que implica -i relacionant-ho amb les experiències pròpies dels primers mesos de vida-, i exemplificant algunes situacions i possibles solucions. En aquest punt es parla d’un concepte molt interessant per mi que l’autora anomena continents segurs, i els divideix en concrets (casa, cotxe, oficina, barri, biblioteca, església, espai natural concret, determinada roba,…), personals (parella, familiars, amics, terapeutes,…) i intangibles (amor, fe, pensament creatiu, pràctica mental, exercici espiritual,…).

4. La reestructuració de la infància i l’adolescència: aprèn a tutoritzar-te a tu mateix

Al quart capítol se segueixen analitzant possibles experiències viscudes per PAS, desde la infància o l’adolescència (a casa o a l’escola-institut-universitat) fins l’edat adulta i com reestructurar-les, tenint en compte en aquest cas que la cultura diferencia entre gèneres i que això té consequències diferents per a nois que per a noies. L’autora parla de com reestructurar-nos a partir del nostre passat, però penso que és un capítol que serà més útil per a cuidadors d’infants i adolescents PAS.

5. Les relacions socials: caure en la timidesa

El cinquè capítol relaciona la timidesa o la introversió sovint associada a les PAS i d’altres dificultats alhora de relacionar-se i s’hi donen algunes claus per a millorar les habilitats socials.

6. Sortir-se’n a la feina: persegueix el teu propòsit i deixa que brilli la teva llum

El sisè capítol està dedicat a l’àmbit laboral i a la vocació de les PAS. Tal i com explica l’autora, les PAS es podem trobar més o menys còmodes en segons quins àmbits i ambients laborals, i convindrà revisar-los mitjançant la individuació (escoltar la nostra veu interior) si volem trobar una ocupació i ambient òptims. S’analitzen l’art o els serveis a la comunitat com a àmbits típics per a les PAS, però situacions típicament incòmodes per a persones sensibles i es donen algunes claus per a superar-les amb èxit.

7. Les relacions íntimes: el repte de l’amor sensible

El setè capítol tracta el tema de l’amor i les relacions d’amistat i íntimes. Com solen viure les PAS els enamoraments o les relacions amoroses i les amistats, com es poden relacionar aquestes relacions d’adult amb la relació que es va tenir de petit amb els cuidadors, com enforntar els conflictes de parella,…

8. Curar les ferides profundes: un procés diferent per a les PAS

En el vuitè capítol s’explica l’estreta relació que sol haver-hi entre PAS i les ferides en el passat, sobretot en relació, altra vegada, amb la primera infància. I es presenten diverses opcions de teràpia, més o menys adecuades per a les PAS, per a mirar de sanar-les.

9. Metges, medicaments i PAS: “haig d’escoltar al Prozac o parlar del meu temperament amb el metge?”

El novè capítol parla bàsicament dels tractaments mèdics (com ansiolítics, antidepressius,…) que se solen oferir a PAS i que no sempre son convenients, i explica el perquè.

10. Ànima i esperit: on es troba el veritable tresor

L’últim capítol està dedicat a la estreta relació que hi sol haver de les PAS amb l’espiritualitat. M’ha agradat especialment l’apartat en que es parla dels espais ritual i les reflexions sobre les funcions inferiors.

El llibre acaba amb tres pàgines amb consells per a professionals de la salut, professors i empresaris, que tractin amb PAS.

Opinió

No m’ha desagradat del tot, però potser no és el que m’esperava. Per explicar com és una Persona Altament Sensible, l’he trobat massa fred, massa científic. Però suposo que el que es pretén és recordar al lector que el llibre es basa en investigacions i evidències científiques, de les quals ens en podem fiar. Una altra cosa que em passa amb aquest tipus de llibres és que no puc evitar recordar-me en tot moment que no m’autosuggestioni amb tot el que es va dient, i potser per això me’n acabo allunyant massa.

Pel que fa al llibre en si, he de dir que no he fet cap dels exercicis proposats. Almenys de moment, no sé si en algun moment els reprendré.

Però bé, en general, com que desconec cap més bibliografia sobre el tema, si que el recomanaria per a aquelles persones que se senten indentificades amb el terme de Persona Altament Sensible. Ni que sigui per a començar a reconèixer-se en situacions concretes i per a prendre nota sobre algunes de les solucions proposades.

I vosaltres, coneixíeu el terme de Persona Altament Sensible? I el llibre? L’heu llegit? Deixeu la vostra als comentaris! 🙂

Vols saber més sobre Persones Altament Sensibles?

Us deixo alguns videos on es parla sobre les PAS, o en anglès HSP (Highly Sensitive People):

Documental Crónicas: Sensibilidad a trasluz (RTVE)

I la pàgina web de la fundació de la Dra. Elaine Aron sobre les PAS.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.