Fotografia d'un menjador ple de plantes

Abans que res, espero que aquests dies de vacances, tot i que suposo que diferents que altres anys, hagin anat molt bé.

Pensant en totes aquelles que hagueu hagut de deixar les plantes de casa sense que ningú les pogués cuidar, un porto quatre consells que us ajudaran a observar què pot ser que necessitin.

Deixeu-me començar amb una mica de teoria recordant les principals funcions vitals de les plantes:

  • Respiració: Les plantes, a l’igual que els animals, respiren. És a dir, prenen oxigen de l’aire i expulsen CO2, a través de les seves fulles.
  • Transpiració: També a través de les fulles, es refrigeren desprenent una part de l’aigua que han absorvit prèviament.
  • Fotosíntesi: Si, allò que vam estudiar a l’escola. És el procés mitjançant el qual les plantes són capaces de transformar la matèria inorgànica que absorveixen de la terra en materia orgànica (fulles, fruits, més arrels,…). Per això, també necessiten la clorofila de les fulles, a través de les quals capten CO2 i llum solar i desprenen oxígen.

Ens quedarien altres funcions com la reproducció, però he volgut parar aquí perquè veieu la importància de les fulles en tots aquests processos. És per això que el primer que caldrà fer per saber què necessiten les nostres plantes a nivell d’aigua i llum serà observar-ne les seves fulles. Segons la seva forma, distingirem principalment entre:

Plantes d’interior

Solen tenir fulles grans ja que moltes d’elles són originàries de les parts baixes de boscos tropicals i subtropicals on hi ha molta humitat ambiental i poca incidència de llum solar, de manera que necessiten grans superfícies per a la seva transpiració i per a la captació de la poca llum solar que els hi arriba. Si has tingut la casa totalment tancada i no els hi ha tocat gens de llum solar, segurament hauran tingut problemes per a fer la fotosíntesis. De la mateixa manera, si han quedat en un espai amb poca humitat ambiental, també hauran patit en aquest sentit. Intenta poc a poc que puguin recuperar les condicions de llum que necessiten, neteja i humidifica bé les fulles i si cal abona la terra.

Plantes aromàtiques mediterrànies

Acostumades als nostres climes calurosos i a la llum directa del sol, son plantes molt resistents, però que si no ha plogut durant uns dies, les veuràs decaigudes. Rega-les fins que la terra quedi ben humida i fins que no torni a quedar seca deixa-les que vagin fent. Al contrari que les plantes d’interior que hem vist abans, les seves fulles amb forma d’agulla són una adaptació a la prolongada i directa exposició solar i a les altes temperatures per tal de no perdre aigua.

Cactus

Com ja sabeu els cactus sobreviuen molt bé als nostre clima ja que estan acostumats a moltes hores d’exposició solar, substrats secs i climes càlids. De fet, degut a aquestes condicions extremes, els cactus han afinat tant les seves fulles que s’han convertit en punxes o pèls, tant fins que ja no poden desenvolupar algunes de les funcions vitals de les que parlàvem, i les ha de fer la tija, que té la clorofila i acomula l’aigua. El que si que poden fer els pèls o les punxes serà captar la humitat de l’ambient.

Suculentes

Originàries del mateix clima que els cactus, evolutivament les suculentes si que van conservar les seves fulles, però per tal d’emmagatzemar el màxim d’aigua, van passar a tenir aquest aspecte carnós.

Espero que durant aquests dies no hi hagi hagut cap desgràcia plantil irreversible, però recordeu que si observeu parts de la planta que estan seques o malaltes (en aquest cas estaria bé estudiar si està essent atacada per alguna mena de paràsit i tractar-lo), podeu provar de podar-les ja que d’aquesta manera ajudareu a la planta a dedicar energia en aquelles parts de la planta que realment valen la pena!

Per cert, jo crec que he matat una orquídea… 🙁

Credit photos:

Photo by Brina Blum on Unsplash

Photo by Mike Marquez on Unsplash

Photo by Londy Marroquín on Unsplash

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable: Tangible

Finalitat: Respondre als vostres comentaris

Drets: Podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les vostres dades en aquest formulari així com el dret a presentar una reclamació a una autoritat de control. Per a més informació podeu visitar la nostra política de privacitat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.